Roditelji
Sigurno komuniciranje

Pravila za sigurno komuniciranje na Internetu

Roditelji i odrasli bi svojim primjerom trebali pokazati djeci pravila ponašanja na internetu,  posebno na društvenim mrežama kao što su: Fejsbuk, Tviter, Majspejs, blog.

Razgovarajte sa vašom djecom i upozorite ih da su svi sadržaji na internetu javni, trajni, lako dostupni i nisu više pod kontrolom.

 

Uputite djecu i mlade da:

 1. Ne navode bilo koje lične informacije – ime, prezime, adresu, imena roditelja, braće, sestara, kućne adrese, brojeve telefona, ime škole, ime razrednika, datum rođenja, ime sportskog kluba i slično.
 2. Ne prosljeđuju elektronsku adresu nepoznatim osobama.
 3. Ne upotrebljavaju Fejsbuk ili neki drugi oblik mrežne komunikacije ukoliko nisu napunili 14 godina.
 4. Ukoliko dijete ili mlada osoba četuje, savjetujte mu da ne koristi privatne čet sobe, već samo javne. U privatnim čet sobama komunikacija se odvija jedan na jedan, te je veća mogućnost doživljavanja neprijatnosti.
 5. U blog komunikaciji takođe treba biti vrlo oprezan. Mnogi blogovi zahtijevaju puno ime i prezime i druge kontekst informacije (godište, internet adresu). Postoje i potencijalni rizici koje djeca mogu da izazovu iznoseći detalje o svom životu.
 6. Naučite djecu i mlade da su odgovorni za sve sadržaje koje objavljuju na internetu, da nezakonito ne preuzimaju materijale sa interneta, da štite svoja i poštuju tuđa prava i dodatno poštuju autorska prava.
 7. Ukoliko žele da objave na internetu svoju  ili sliku svoje porodice, kuće ili škole, za to treba uvijek da imaju saglasnost roditelja.
 8. Ne uspostavljaju prisne kontakte i ne ugovaraju sastanke sa nepoznatim ljudima koje su „upoznali“ putem interneta, a da prethodno ne razgovaraju s roditeljima o tome.
 9. Ne iznose lična uvjerenja, stavove, mišljenja koja mogu bilo koga da povrijede.
 10. Ne odgovaraju na sadržaje nepristojnih, sumnjivih poruka.
 11. Ne javljaju se na internet oglase bez prethodnog razgovora sa roditeljima.
 12. Ne posjećuju web-stranice sa pornografskim sadržajima, jer na tim stranicama najčešće „borave“ sajber nasilnici.

Hrabro sanduče Hrabro sandučeIspričaj svoju priču

Hrabro sanduče
Osjecaš se loše! Neko je povrijedio tebe ili tvoje najbliže putem interneta ili mobilnog telefona. Skupi hrabrost, piši nam, ne moraš ostaviti svoje ime i prezime ni grad u kojem živiš.
E-mail
Telefon Godište
Vaša priča

Captcha provjera Unesite kod sa lijeve strane