Oglasna tabla

Upotreba mobilnog telefona
Internetu možeš pristupiti i uz pomoć mobilnog telefona, i na taj način se možeš dopisivati na internetu. Dok se dopisuješ, može se desiti da primiš i poruke koje imaju uznemiravajući sadržaj, od osoba koje nisu dobronamjerne ili koje ne poznaješ u realnom svijetu. U tom slučaju, nemoj odgovoriti na poruku i odmah o tome obavijesti roditelje ili odraslu osobu u koju imaš povjerenja.

Elektronska pošta
Možeš koristiti elektronsku poštu, uz pomoć koje se dopisuješ sa prijateljima širom svijeta. Uz pomoć elektronske pošte možeš da šalješ pisma, elektronske razglednice, fotografije, filmove. To je brz i jeftin način da se dogovaraš sa drugovima oko domaće zadaće i drugih školskih aktivnosti. Najbolje bi bilo da za elektronsku poštu koristiš zajedničku porodičnu e-adresa i filtere za bezbjednu poštu.
Nikad ne otvaraj pismo ili poruku koja stiže od nepoznatog pošiljaoca, jer ona može sadržavati virus ili druge neprimjerene sadržaje (npr. fotografije koje mogu da te uznemire), i o tome razgovaraj sa odraslim osobama kojima vjeruješ.

Četovanje
Ako si zainteresovan za četovanje prvo razgovaraj sa roditeljima.
Četovanjem možeš da upoznaš drugu djecu. Možete da razgovarate o zajedničkim temama koje vas zanimaju (hobijima, sportu, muzici, filmovima, školi). Ali, ta komunikacija treba da bude odgovorna i oprezna, jer na internetu postoje ljudi koji nisu dobronamjerni i koji koriste internet da bi povrijedili drugog.

 „Instant mesindžeri“
Ako si zainteresovan za ovaj program prvo razgovaraj sa roditeljima.
Instant mesindžeri služe za grupno dopisivanje. Omogućavaju da se dopisuješ sa grupom prijatelja u realnom vremenu. Prednosti „mesindžera“ u onlajn komunikaciji jesu da možeš napraviti svoju listu prijatelja. Na tu listu ne stavljaj osobe koje ne poznaješ.

Društvene mreže
Ako si zainteresovan za neku društvenu mrežu, prvo razgovaraj sa roditeljima.
Na internetu možeš napraviti svoj profil. Sve informacije koje otkriješ o sebi, svojoj porodici i prijateljima neko može zloupotrijebiti. Sve što si postavio na svoj profil postaje javno i više ga ne možeš kontrolisati.

Web kamera
Putem web kamere možeš da vidiš ljude sa kojima razgovaraš, kao i da oni vide tebe, zato je poželjno da roditelji budu uz tebe.
Na ovaj način razgovaraj samo sa osobama koje poznaješ. Čim prestaneš da je koristiš, isključi je.

Kompjuterske igre
Na internetu možeš da se igraš u interaktivnim mrežnim igrama sa drugom djecom. U tim igrama nikad ne otkrivaj svoj identitet.  Dok igraš, razvijaš takmičarske sposobnosti i vještine u ovladavanju tom virtuelnom igrom. Tvoje ponašanje treba da bude odgovorno i pristojno.

Hrabro sanduče Hrabro sandučeIspričaj svoju priču

Hrabro sanduče
Osjecaš se loše! Neko je povrijedio tebe ili tvoje najbliže putem interneta ili mobilnog telefona. Skupi hrabrost, piši nam, ne moraš ostaviti svoje ime i prezime ni grad u kojem živiš.
E-mail
Telefon Godište
Vaša priča

Captcha provjera Unesite kod sa lijeve strane